Міжнародний центр психології, психотерапії та розвитку

Психолог, психотерапевт, тренер

Христина Карабин

🔹Не кожне зайве “під’їдання” може бути аж так відразу емоційним. Недосипання, інтелектуальне перевантаження, багатогодинне перебування в холоді “тягнуть” додаткові калорії з їжі, часто зі швидких вуглеводів, якщо щоденно і вони надмірні, на тіло буде поволі наступати зайва вага. Спочатку це не дуже помітно, далі – стає більше виражено.

🔹Тепер про таки емоційне задання. Заїдаються гострі емоції, стресові і позитивні і негативні. Зі злістю, страхом, розчаруванням, пригніченням – ясно (заїдається дискомфорт). Але досвід показує, що й позитивні сильні емоції заїдаються теж – навіть покупки, подарунки, гарні новини, приємне очікування, мрія, яка збулася і навіть сексуальне збудження. Чому? Невитриманна сама інтенсивність емоцій, які “шкалять”. І вона “збивається” їжею, яка їх “придавлює і гасить”. Тут 2 моменти в допомогу: 1-сильні емоції нас не обов’язково руйнують, їх можна навчитися витримувати і не пригашувати відразу. 2- вчитися знімати їх іншими заспокоюючими і розслабляючими ритуалами, кожен має знайти їх для себе, в ідеалі – різні і здорові.

🔹Найпідступніше емоційне задання, яке буде вести до постійного накопичення зайвої ваги, – заїдання “фонових негативних емоцій”, які присутні як постійна емоційна основа дня – вони постійно є, і тому постійно їх хочеться заїсти, “збити” . Часто це – пустота, замкнутість (вдома, в декреті, на нелюбимій роботі), нереалізованість, тривога, ненаповненість, фонове хронічне незадоволення собою. І оскільки це такі почуття і теми, які з завтрашнього дня нікуди не дінуться, заїдання буде знову – постійне фонове відчування буде провокувати це “постійне задання і жування”. Витримувати їх справді важко, тут цілий клубочок буває. Але якщо відразу його не заїсти, то можна поступово розмотати. Тут справді буває доречна допомога психолога.

🔹“Скинута” швидко вага повертається, якщо це було на великому голоді, самопресингу і з накопиченим стресом. Відсвятковування результату цілком може початися з святкування їжею – “ну все, тепер можна”. Бо організм терпів дієту, а не людина виробила нові навички їжі, які їй цінні, доречні вибрані нею, як схема харчування на все життя.
Ще одна причина, чому вага повертається назад, – невстигання “закріпитися в новому тілі” – легшому, красивішому, сексуальнішому іноді. Якщо багато років була іншою і “зшитися з собою новою” не можеш, то тіло несвідомо шукатиме свою “стару і звичну норму”, бо ця йому – чужа.

🔹Страх жінок бути більш привабливою і сексуальною зустрічається набагато частіше, ніж я собі думала. Різне за ним стоїть. Якщо не розбиратися конкретно, а сказати щось просте і здорове, то можна так – кожного разу до нового рівня привабливості і вираженості – варто звикати, вводити їх в “норму нормальну”, тоді не буде з цього “вилітання” з переляку і заливання всього назад попереднім “бетоном”.

🔹Тіло мусить навчитися відчувати, отримувати своє і насолоджуватися всім, чим можна – лежанням, виспаним станом, теплом, душем, випитою водою, здоровішою їдою, ходьбою, спортивним рухом, постіллю, одягом навіть домашнім, косметикою, парфумами, душевними обіймами, сексом, відчуттям тканини на собі, своєю красою, тою, яка мусить бути знайдена в собі вже і зараз. Інакше тіло швидше за все буде голодне, нервове, психосоматичне і зле.

Воно буде вимагати нездоровими способами вкладу в себе, а серед них – жувати. Це самий швидкий, “тупий”, дешевий і еволюційно-простий спосіб тілесного отримання. Якщо інші варіанти не дуже розвинуті, поведінка буде скочуватися туди.
Навіть якщо це все вже розвивається, то парфуми зайву вагу ж не знімуть. Зміна харчування і руху мусить бути. Найкраще з професійним підходом дієтолога і тренера. Багато чого можна самому не знати і не розуміти, що не так і чому “процес не йде”.

🔹Хороше питання в супроводі було про те, чи діють схожі тригери і в чоловіків. Думаю, що так, бо у цьому всьому немає нічого ж такого винятково-особливого. У чоловіків теж самоігнорування буває дуже сильне, заїдання теж, дуже міцні харчувально-святкувальні звички (мама в дитинстві дуже годувала) і мало руху.

🔹Найкраще, коли стрункість, привабливість, енергія і здоров’я потрібні на довгі роки, і це вдалося прописати в довгострокові цінності і пріоритети. Назавжди потрібно – значить більше шансів зберегти і не знищити вже зараз. Навіть в своїй свідомості це варто прописати, щоб допомагало все зберігати і регулювати на постійній основі. Це те, що я вчора на вебінарі міцно взяла сама у себе). Буває))..

Я за 2 останні роки привела понад 50 вебінарів, цей чомусь зараз мені найлюбиміший. Тепер буду сидіти і про це думати, що з цим робити).

З найлюбимішого ще спортзал люблю). Тренажери).
Ага, і спортивний одяг теж)

Поділитися в соц-мережах:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *