Міжнародний центр психології, психотерапії та розвитку

Психолог, психотерапевт, тренер

Христина Карабин

ЗАСПОКОЮЄ І ЗНІМАЄ ТРИВОГУ:⤵️
🍃 ПИТИ ЧИСТУ ВОДУ ДРІБНИМИ КОВТКАМИ. Можна легко підігріту. Саме дрібними. При них включається реакція часткового заспокоєння. Як у малої дитини, коли вона в стресі прикладалась до маминої груді. Так вживають алкоголь – не лише сама речовина заспокоює і розслабляє, а й дрібне ковтання. Добре, коли вдома є чайник з підігрітою водою, якщо холодна подразнює. Просто водичка поруч з вами в межах житла.
До 2 л чистої води в день – це й фізіологічне очищення, яке особливо потрібне при стресі і гормональному бульйоні, який зараз є в нашому організмі.
Більше пиття – менше тривожного завдання. Це – теж добре.
🍃 ПОХЛОПУВАТИ СЕБЕ ДОЛОНЯМИ ПО ТІЛУ ДОСИТЬ ВІДЧУТНО – по руках, ногах – по всій їх довжині, по боках тіла, бедрах, ягодицях. Має бути не боляче, але відчутно – до відчуття виражених тілесних відчуттів – ніби “витрясаємо з тіла стрес і повертаємо себе в тіло”. Можна один одному розтирати руки і спину до гарячих відчуттів – теж стресоспалююче і заземляюче.
🍃 ЗАСПОКІЙЛИВІ І СНОДІЙНІ. Можливо, досі ви обходилися в житті без них чи за поглядами вважаєте, що це не Ваше. Але якщо важко, з приступами тривоги, дуже порушеним сном, і це накопичується, то працюватиме на повне виснаження день за днем. Не варто. Потрібні швидкі реакції, дієвість, ясний розум, не істеричні чи “все-пропавші емоції”. Частина тривоги збільшується саме від наростаючого виснаження. А виснаження дає наступну тривогу або “неживу” апатію. Тому – заспокійливі – це не про слабкість характеру, а про надзвичайні ситуації в житті. А зараз така і є. Бо міцніші нерви і адекватність потрібна ще надовго. Порадьтесь з лікарем, що краще приймати, але не займайтесь само-експериментуванням, якщо цього не робили раніше.
Такого виду стреси навантажують і серцево-судинну систему, впливають на перепади тиску. Порадьтесь з кардіологом, щоб зробити профілактику виснаження серцево-судинної системи.
🍃ВИПЛАЧТЕСЬ, якщо находить, ВИЛАЙТЕСЬ. Психіка шукає,як випустити напруження, щоб без нього стати більш адекватною.
🍃 НЕ СИДІТЬ КОЖНУ ХВИЛИНКУ В МЕРЕЖІ. Це від потреби дізнаватися, щоб бути в більшій безпеці. Згадайте, що вчили іноземні мови чи щось інше нове по професії і хоч маленькими кусочками часу включайте на це мозок, щоб згадував, як бути в більш звичайному режимі.
🍃 ГОТУЙТЕ ЇЖУ МАКСИМАЛЬНО ЗДОРОВУ. Здоровий вибір дає здоровий стан. І організм перебуває в кращій енергії. Взагалі розуміння того, що робляться адекватні по ситуації дії вертає відчуття сили.
🍃 КОНКРЕТНІ ДОПОМАГАЮЧІ І ПІДТРИМУЮЧІ ДІЇ – для себе і для інших – фінансова допомога на офіційні рахунки (важлива кожна гривня – нас багато), допомога ліками, їжею, побутовими речами. Це дає відчуття дієвості і причетності. Це теж дає велику моральну силу.
Тримаймося!💙💛
Поділитися в соц-мережах:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *