Міжнародний центр психології, психотерапії та розвитку

Психолог, психотерапевт, тренер

Христина Карабин

Ця стаття написана з великою подякою до моїх клієнток та учасниць жіночих груп за спільну роботу та дозвіл описати на їх усвідомлення. У чому причина того, що красиві, успішні, розумні жінки не вступають у стосунки з чоловіками взагалі чи не можуть вибудувати щасливих гармонійних стосунків, перебуваючи у постійних конфліктах, незадоволеності, взаємному руйнуванні себе і  партнера чи в небажаній самотності?

Як виявилося у нашій спільній роботі з жінками, одна з причин – досить міцна позиція жінки щодо чоловіка, яка демонструє незацікавленість ним, недоступність, ігнорування… до холодності. Звісно, ​​шансів зав’язати знайомство чи стосунки за такої позиції досить мало. Жінка поводиться закрито, стримано, очікуючи, що чоловік завойовуватиме її (ніби неприступну фортецю), «топитиме лід», добиватиметься її уваги, долатиме перешкоди. Ось які думки насправді часто стоять за цією позицією: «якщо я відчуваю потребу в чоловікові, я втрачаю свою гордість і свою гідність», «якщо мені потрібні стосунки з чоловіком, це означає, що я не самодостатня, неповноцінна, ущербна» , «Це нескромно (непристойно, принизливо) хотіти чоловічої уваги та любові, якщо це є –  я легковажна і неповноцінна жінка».

Такі вірування та думки, які часто не усвідомлюються до психотерапевтичної роботи, але все ж таки керують поведінкою, забороняють жінці дати зрозуміти чоловікам, що вони є бажаними у її житті, і тому чоловіки просто… проходять повз (не відчуваючи того, що можуть бути дійсно потрібними), природно реагуючи на жінок, які виявляються більш відкритими до стосунків. А вона в цей час залишається на самоті, одягнувши гордовиту, але сумну «корону недоступності та самодостатності».

Для чоловіка важливо йти до жінки, але цей шлях не повинен бути ” суцільним випробуванням і бігом із перешкодами”. В іншому випадку, якщо відносини все ж таки з’являються, і жінка підпускає до себе чоловіка, зізнаючись собі в бажанні бути з ним, вона несвідомо починає руйнувати зв’язок, «знаходячи його ахіллесову п’яту», «вдаряючи в слабкі місця», критикуючи, і все це — з несвідомою метою «вдарити за його гідністю і цим помститися за свою уражену гордість, яка руйнується через потребу в чоловікові». Так, відчуваючи приниження через почуття, жінка починає несвідомо принижувати його, щоб вирівняти та відбалансувати своє травмоване Його. Від цього стосунки руйнуються, травматично припиняються, і жінка знову одягає «корону недоступності», маючи додаткові причини уникати стосунків. Якщо такий досвід повторюється і посилюється «по колу», виникає «вінець безшлюбності», причини якого є прихованими від самої жінки, а наслідки — болючими. Іноді до психосоматичних розладів жіночого здоров’я.

Як вийти із цього замкненого кола?
Важливо усвідомити, що згадані вище думки, вірування є тими концепціями, які виконують функцію заборони стосунки з чоловіком взагалі, чи механізмом їх знищення.
Важливо вчитися замінювати “корону недоступності” на “стан усвідомленої відкритості”. В даному випадку не йдеться про іншу крайність — легковажність, невибірковість, легкодоступність у відносинах (це не має нічого спільного з жіночою гідністю, до речі у чоловіків перебуває досить міцних епітетів щодо цього), а про усвідомлення, що вінець розвитку жінки та жіночності — у потреби відносин із чоловіком, пізніше — у побудові сім’ї, далі — у народженні дитини. Потреба у чоловікові та у відносинах з ним – це природний, здоровий рух до зрілої жіночності та сексуальності.

Щоб бути бажаною жінкою, важливо бажати стосунків із чоловіком. Тут одне пов’язане з іншим – це двосторонній процес.
Питання в тому, чого ви хочете для себе НАСПРАВДІ?

Поділитися в соц-мережах:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *